Västar vanligare vid jakt

Att använda hundar vid jakt är vanligt och det är även vanligt att de blir skadade eller dödade av bytesdjuren. Men nu får jägare bidrag till att köpa skyddsvästar som skyddar hundarna från attackerna.

Skyddsvästar för hundar blir allt mer vanligt i skogen, skriver Dala-demokraten. Sedan i höstas har nämligen ett hundratal ansökningar om bidrag för skyddsväst kommit in till länsstyrelsen. De här västarna är till för att hindra att en hund ska bli allvarligt skadad eller dödad vid ett vargangrepp och i höstas beslutade sig länsstyrelsen i Dalarna om att jägarna i länet skulle få bidrag om de köpte en väst till årets jakt. Sedan man beslutades detta har alltså många ansökningar lämnats in och länsstyrelsen får pengar från Naturvårdsverket för att finansiera detta.

Pejl också viktigt15264130--

Att fler har skyddsvästar är bra för jakten med hund men det är långt ifrån bara skyddsvästar som kan vara nödvändiga när man jagar med löshundar. Något annat som är näst intill obligatoriskt att ha är någon typ av hundpejl som man sätter på hunden för att se var den befinner sig. Den är ofta nödvändig för att man överhuvudtaget ska kunna hitta hunden i skogen vid jakt. Det är nämligen ofta så att hunden springer så långt ifrån ägaren att det blir svårt att ropa tillbaka den och ifall något händer med hunden som gör att den inte kan springa tillbaka, hittar man den mycket lättare om den har pejl.

Skyddar mot vildsvin

Även om de skyddsvästar som man gett bidrag till haft som största användningsområde att hindra från vargattacker, har västarna gjort att även vildsvinsattacker med dödlig eller skadlig utgång minskat. På Svensk Jakt kan man läsa att trenden med att många hundar skadas när de jagat vildsvin har brutits. Detta tror man beror mycket på att hundarna har skyddsvästarna på sig.