Varför golden retriever?

Det finns många anledningar till varför man väljer en golden retriever, både i en familj och i ett ensamhushåll. Det är en mångsidig hund, med många positiva egenskaper. Man bör dock vara medveten om att man som goldenägare får alla dessa egenskaper. Det går inte att välja bort några av dem.

Eftersom golden retriever avlades fram för att apportera skjutet vilt över långa avstånd så har den mycket energi, och det gäller att ta tillvara denna energi. Ägaren bör avsätta en hel del tid för motion, aktivering och dressyr. Det behöver dock inte handla om fågeljakt. Man kan också träna upp hunden för att hitta svamp (varför inte tryffel?) eller leka kurragömma med familjemedlemmarna. Dessa lekar fungerar lika bra för att aktivera hunden.

Olika typer av lekar med bollar och liknande är mycket uppskattade, eftersom de stimulerar rasens instinkt att bära saker i munnen. Hunden vill gärna bära något i munnen, vilket ger en känsla av stolthet. Därför ska man inte bestraffa sin hund när den bär något olämpligt i munnen. Istället ska man visa att den har gjort fel genom att byta ut det olämpliga föremålet mot någonting lämpligt. Över huvud taget är byteshandel ett ledord som bör genomsyra umgänget med en golden retriever. På detta sätt undviker man att reta eller förvirra hunden.

Slutligen bör man komma ihåg att även om rasen avlades fram för att kunna apportera i vatten så är det faktiskt inte alla golden retrievers som tycker om att simma. De allra flesta gör dock det.