Svampplockning med hund

Tidigare har vi skrivit om hur man kan ta sin hund till hjälp vad jakt, och det tänkte vi även skriva om idag – men en annan typ av jakt. Alla hundraser kan nämligen bli fenomenala svampsökare, det menar i alla fall menar hundpsykologen Anders Hallgren.

kantarell svampAtt få din hund att hitta kantareller på skogspromenaden är enkelt, allt som behövs är lite träning och det spelar heller ingen roll vilken ras din hund tillhör. Det menar i alla fall hundpsykologen Anders Hallgren som uppfann metoden som används när man lär en hund att hitta svamp, vilket han också skrev en bok om som utkom på 1980-talet. Så hur går det till när man tränar hunden att hitta till exempel kantareller då? Hemligenheten är hundgodis, berättar Hallgren för Helsingborgs Dagblad, som man använder för att få hunden att sammankoppla kantarellen med godsaker. Genom att börja svampträningen med att lägga ut hundgodis under en kantarell som hund sedan puttar bort med nosen så kan man sedan övergå till träning där man endast lägger ut kantareller. Knepet är då att ge godiset så fort kantarellen är hittad och sen är det bara att gå ut i skog och mark och hitta kantareller på riktigt. Men kom ihåg att inte överanstränga hunden vid sökträningen! Öva i tre korta sökövningar och ta sedan en kort rast med promenad och fortsätt efter det, då lär hunden sig snabbare – totlat sett tar bara några dagar eller uppåt en vecka för hunden att lära sig detta och är sedan till stor hjälp vid svampsöket!

Tar inte bort sporten i svampplockningen

Enligt Hallgren ska man inte tro att sporten i letandet försvinner när hunden är med vid svampplockningen, snarare blir det ännu roligare att plocka svamp. Till exempel berättar han för tidningen hur underbart det är när hunden hittat kantarellerna och förväntansfullt sitter bredvid den och väntar på sin belöning – hundgodiset och en stor dos beröm.