Hundar vid jakt

Hundar har under många årtionden varit människans bästa vän. Men i många fall används även hundarna som redskap och detta gäller exempelvis vid jakt.

När det kommer till vilka hundar som blir bra jakthundar, handlar det inte om ras utan hundens historik och hur mycket den tränas, skriver Skogsaktuellt. Detta handlar framförallt om jakthundar vid vildsvinsjakt och här märker man inga rasmönster vad gäller hundens färdigheter som jägare. Tränar man bara hunden på att jaga vildsvin och märker att den vill jaga, kan den bli riktigt bra på det.

Farligt i skogen1511073-kampaglod

Men det handlar inte bara om att ha en hund som tycker om att jaga. Det handlar även om vilka risker man som ägare vill ta. Att använda sin hund till jakt är nämligen inte helt riskfritt och jakthundar lever ganska så farligt i skogen. I värsta fall kan hunden bli sparkad i huvudet av en älg eller få en vildsvinsbete i buken, och då ligger hunden illa till. I Göteborgs-Posten kan man läsa om att ett djursjukhus får ta emot fem-sex jaktskadade hundar på en helgdag under jaktsäsongen. Enligt Agria djurförsäkring har antalet vargskador på hundar minskat kraftigt men allt fler hundar med skador från vildsvin kommer in.

Förbered för jakt

Med tanke på att det är ett farligt klimat för hundarna ute i skogen är det viktigt att ägarna är bra förberedda och har den utrustning som krävs. Exempelvis är det bra att utrusta hundarna med särskilda skyddsvästar som finns att köpa hos bland annat Active Outfit. Snart kan det också vara möjligt att köpa en skyddande så kallad ”kryddväst” till hundarna som har kryddor i sig som är 300 gånger starkare än tabasco och som ska få vargar att inte vilja attackera hundarna, skriver DN. I övrigt kan man som ägare göra detta för att skydda hunden på bästa sätt:

  • Se till att hunden är ordentligt tränad för att jaga vilt.
  • Alltid ta med sig ett första hjälpen-kit ut i skogen.
  • Utrusta hunden med ett spårningssystem som gör att hunden inte kommer bort under jakten.